Digitale Diensten

Overzicht van digitale diensten en hun belang.

Als we een nieuwe digitale dienst ontwikkelen, moeten we er meteen rekening mee houden dat iedereen er toegang toe heeft. Hierdoor kunnen wij kosten besparen. Want als we een website of applicatie eenmalig toegankelijk maken, kunnen we later (dure) aanpassingen voorkomen .

De invoer van digitaal bemiddelde toeristische diensten omvat: digitale bemiddelaar voor accommodatiediensten zoals vakantieparken en campings, digitale bemiddelaar voor autoverhuur en digitale bemiddelaar voor excursies en tickets. Het CVO geeft per dienst informatie over de totale uitgaven van Nederlanders in het buitenland. Voor excursies en tickets en verblijfsdiensten is de definitie in CVO correct en kunnen de cijfers in CVO worden gebruikt. Voor huurauto’s rapporteert het autoverhuurbedrijf het percentage passagiers dat vroeger een auto huurde. CVO toont het aantal en de lengte van vakanties per vliegtuig vermenigvuldigd met de gemiddelde prijs per dag van autoverhuur. Auto’s worden meestal via dezelfde websites bemiddeld als hoteldiensten en maken daarom gebruik van hetzelfde digitale delen.

Soorten digitale diensten die op de markt beschikbaar zijn.

Als we een nieuwe digitale dienst ontwikkelen, moeten we er meteen rekening mee houden dat die voor iedereen toegankelijk is. Daardoor kunnen we kosten besparen. Want als we een website of app in één keer goed toegankelijk maken, voorkomen we dat er later (dure) aanpassingen nodig zijn[3].

Tot de import van digitaal bemiddelde reisdiensten worden gerekend: digitale bemiddeling van de accommodatie diensten voor vakantieparken, campings, e.d. digitale bemiddeling voor autoverhuur en digitale bemiddeling voor excursies en tickets. Vanuit het CVO is over ieder van deze diensten informatie over de totale uitgaven van Nederlanders in het buitenland. Voor de excursies en tickets en voor de accommodatie diensten is de definitie in het CVO juist en kan het cijfer uit het CVO gebruikt worden. Voor de autoverhuur worden rapporten van een autoverhuurbedrijf gebruikt voor het aandeel reizigers dat een auto huurt. Uit het CVO is bekend hoe veel mensen op vakantie gaan met het vliegtuig en hoeveel dagen, vermenigvuldigd met de gemiddelde prijs voor een huurauto per dag. De auto’s worden doorgaans via dezelfde websites als de hoteldiensten bemiddeld, dus dezelfde digitale aandelen worden gebruikt.

Voor- en nadelen van digitale diensten.

Wat maakt digitale dienstverlening zo goed voor klanten? Een belangrijk voordeel is vooral gemak. Als klant kan je waar en wanneer je maar wilt je zaken regelen. Het gaat vaak ook sneller. Daarnaast is een belangrijk voordeel de standaardisatie in de dienstverlening. Dienstverlening door personeel kan nogal eens wisselen. De ene telefonische medewerker kan bijvoorbeeld een geweldige service geven, terwijl de andere de klant slecht behandelt. Bij digitale dienstverlening is alles automatisch en gestandaardiseerd. Wanneer de processen klantgericht zijn geregisseerd en ingeregeld zorgt dit voor een goede dienstverlening.

Toch is er wel kritiek en zijn er zorgen over de toenemende digitalisering van diensten. Er zijn dan ook zeker gevaren. Ten eerste moet je de digitale dienstverlening écht klantgericht inrichten, met een sterke kennis van de “reis” die klanten maken bij het gebruik van je diensten. Dit betekent inzicht hebben in hoe klanten diensten gebruiken. Het betekent ook dat digitale dienstverlening continu gemonitord moet worden en zo nodig real-time moet worden aangepast.

dennis
dennis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *