Waar zorgt Vitamine d voor?

De rol van vitamine D in de gezondheid van de botten.

Vitamine D is uiterst belangrijk voor het voorkomen van verschillende ziekten en is essentieel voor gezond ouder worden. In dit artikel vertellen we je meer over deze verwaarloosde voedingsstof die een belangrijke rol speelt bij het behoud van onze gezondheid.

Wat u misschien niet weet, is dat vitamine D een van de belangrijkste vitamines is voor uw gezondheid op de lange termijn. Daarom betekent een gezond vitamine D-gehalte; gezonder ouder worden. In tegenstelling tot andere voedingsstoffen is het meer een hormoon dan een vitamine. Als zodanig beïnvloedt het rechtstreeks de genen die verantwoordelijk zijn voor het beheersen van bijna alle aspecten van celontwikkeling.

Healthy foods containing vitamin D. Top view

De impact van vitamine D op het immuunsysteem.

De Engelse krant The Telegraph meldde al in 2010 dat ‘vitamine D het afweersysteem activeert en bewapent’. In het artikel staat dat onderzoekers menen dat vitamine D een sleutelrol speelt bij de stimulering van het immuunsysteem. In onderzoek is namelijk ‘in vitro’ (in een reageerbuis) gekeken naar de werking van menselijke afweercellen. Men ontdekte dat vitamine D deel uitmaakt van een complex proces waarbij de afweercellen worden ‘geprimed’ en op die manier helpen bij het bestrijden van schadelijke invloeden van buitenaf.

Immuunsysteem: mensen met een laag vitamine D-gehalte hebben meer risico om besmet te raken met virussen zoals verkoudheid en griep. Vitamine D helpt de cellen in het immuunsysteem om bacteriën die tuberculose veroorzaken te vernietigen. Bovendien verhoogt het de insulineproductie en helpt het om de hartcellen samen te trekken.

Andere mogelijke voordelen van vitamine D, zoals het verminderen van het risico op bepaalde ziekten.

Vitamine D is uiterst belangrijk in de preventie van diverse ziekten en is essentieel om op een gezonde manier ouder te worden. In dit artikel vertellen we u alles over deze over het hoofd geziene voedingsstof die een essentiële rol speelt in het behouden van onze gezondheid.

Wat u misschien niet wist, is dat vitamine D een van de belangrijkste vitaminen is voor uw gezondheid op lange termijn. Een gezond vitamine D-gehalte betekent dus; gezonder ouder worden. In tegenstelling tot andere voedingsstoffen, werkt het meer als een hormoon dan als een vitamine. Zo heeft het rechtstreeks invloed op de genen die verantwoordelijk zijn voor de beheersing van bijna alle aspecten van celontwikkeling.

De rol van vitamine D in het lichaam begrijpen.

Als je een teveel aan vitamine D hebt, heb je mogelijk te veel vitamine D in je lichaam, wat schade kan veroorzaken. Dit wordt ook wel hypervitaminose D genoemd. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. In tegenstelling tot in water oplosbare vitamines, heeft het lichaam geen gemakkelijke manier om van in vet oplosbare vitamines af te komen. Dit betekent dat ze zich kunnen ophopen in je lichaam [3].

Je zou denken dat hoe meer vitamines je binnenkrijgt, hoe beter. Dat is het echter niet. Te veel vitamine D kan zelfs schadelijk zijn. Daarom is er een maximale dagelijkse inname van deze vitamine. Wees niet bang voor een overdosis vitamine D door enkele supplementen te nemen. Als deze hoeveelheid echter langdurig wordt overschreden, veroorzaakt langdurig te veel vitamine D schade aan hart, nieren en bloedvaten [3].

Aanbevolen dagelijkse inname van vitamine d.

Let er bij het gebruik van een vitamine D supplement op dat de maximale dagelijkse dosering niet wordt overschreden. Ook niet in combinatie met de hoeveelheid vitamine D die binnenkrijgt via voeding. Voor kinderen tot 10 jaar oud is een veilige bovengrens 20 microgram per dag. Vanaf 11 jaar oud wordt 75 microgram als veilige bovengrens gezien[1].

Deze dosering is voldoende om je vitamine D-waarden constant te houden. In het geval van een tekort neem je best wat meer in om te voldoen aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid, maar ook om het opgelopen tekort weer aan te vullen. Daarom is een supplement van 20 µg per dag innemen een goeie keuze. Door je hieraan te houden, hoef je ook geen schrik te hebben dat je te veel vitamine D zult innemen en vermijd je bijwerkingen die een overdosis vitamine D met zich mee kunnen brengen. Omdat vitamine D vetoplosbaar is, kan je te veel vitamine Dimmers niet zomaar uitplassen, zoals je dat met wateroplosbare vitamines wel kan doen[2].

Potentiële risico’s en bijwerkingen van overmatige vitamine D-consumptie.

Bij een vitamine D-overschot kan de hoeveelheid vitamine D in je lichaam zó hoog zijn dat het schade kan veroorzaken. Dit wordt ook wel hypervitaminose D genoemd. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. In tegenstelling tot in water oplosbare vitamines, heeft het lichaam geen makkelijke manier om vetoplosbare vitamines kwijt te raken. Dat betekent dat ze in je lichaam kunnen opstapelen[3].

Je zou denken dat hoe meer vitamines je binnenkrijgt, hoe beter. Toch is dat niet het geval. Teveel vitamine D kan zelfs schadelijk zijn. Voor deze vitamine geldt dan ook een maximale hoeveelheid per dag. Wees niet bang dat het slikken van een paar supplementen al een teveel aan vitamine D veroorzaakt. Maar als je deze hoeveelheid langdurig overschrijft en een lange tijd teveel vitamine D inneemt, kan dit schade aan je hart, nieren en bloedvaten veroorzaken[3].

dennis
dennis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *